Glazbena Mladež Split (GMS)

2019. godine, realizirali smo 170 programa (koncerti, natjecanja, predstave, okrugli stolovi, majstorske radionice, edukacije itd.), programe je posjetilo 27.000 posjetitelja (domaćih i turista – svih dobnih skupina), a nastupilo je 3.000 izvođača.

Glazbena mladež Split (GMS) je osnovana je 1970. godine, tada pod nazivom Muzička omladina u Splitu, a djeluje samostalno i u okviru Hrvatske glazbene mladeži (HGM). Članica je Jeunesses Musicales International (JMI) tj. Međunarodne organizacije glazbene mladeži, najveće nevladine organizacije koja je započela s radom 1945. godine u Belgiji. Cilj nam je, kao i svim članicama JMI-a: „omogućiti mladima da se razviju kroz glazbu preko svih granica“.

Naša je osnovna misija povezivanje djece i mladih od vrtićke, preko osnovnoškolske i srednjoškolske dobi sve do fakultetskih dana (a nakon toga i kroz život) s glazbom i kulturom općenito te razvoj publike i očuvanje kulturne nematerijalne baštine. Iako je naglasak našeg djelovanja na klasičnoj, umjetničkoj glazbi, potičemo sve stilove i vrste glazbe, pojedinačno te grupno muziciranje, a cilj nam je i očuvanje tradicije i baštine koju njegujemo educiranjem putem raznovrsnih animatorsko-pedagoških programa. Djeci i mladima omogućujemo da iz prvih redova dožive ljepotu kazališne i glazbene umjetnosti te da kao jedna cjelina, publika, usvoje i pravila kulturnog ponašanja. Kreativno izražavanje naročito je važno u razvoju djeteta, zato im GMS svojom djelatnosti želi pružiti mjesto na kojem mogu izraziti svoje ideje i talente u sklopu raznovrsnih projekata. Na taj način djeca i mladi pretvaraju se u izvođače, čime će iskusiti koliko je kontinuiranog i napornog rada potrebno za ostvarivanje umjetničkih programa.

170

... različitih programa godišnje

3000

... izvođača

27000

... gledatelja

Kao dio međunarodne organizacije JMI u pojedinim projektima omogućit ćemo našim sudionicima i mogućnost međukulturalne razmjene, koja je uvijek iznimno bogatstvo. Promičemo raznovrsnost i ravnopravnost u svakom smislu te u svom radu uvijek isključujemo ovisnost o drogama, rasizam, seksizam i netoleranciju, kao što i podižemo svijest kod djece i mladih o dotičnim problemima educirajući ih putem predstava i koncerata. Na našim stranicama obavještavamo i o regionalnim, nacionalnim i internacionalnim programima koji se održavaju u sklopu HGM i JMI, pozivajući na taj način djecu i mlade da postanu sudionici. Naša vrata uvijek su otvorena za sve ljubitelje glazbe, kazališta i plesa! Mladima želimo omogućiti i radno iskustvo te se Glazbenoj mladeži Split mogu priključiti i volonterskim radom, čime će steći organizacijske, produkcijske i PR vještine.

Posvećeni smo i djelujemo na sljedećim područjima:

 • upoznavanju mladih s kulturnim i umjetničkim stvaralaštvom
 • poticanju i njegovanju glazbenog stvaralaštva mladih
 • čuvanju hrvatske glazbene baštine i promicanju suvremenoga hrvatskoga glazbenog stvaralaštva.

Također, potičemo suradnju između škola i glazbenih pedagoga s kulturnim ustanovama i orkestrima kroz programe za mlade te razvijamo međunarodnu suradnju u području glazbe. S ponosom možemo reći da smo član Međunarodne Udruge Glazbene mladeži (Jeunesses Musicales International, JMI), koja djeluje u okviru i pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Osnovna ideja JMI, a time i naše Udruge, jest glazbom promicati mir, suživot, razumijevanje i kulturnu različitost. Sustavno pratimo i afirmiramo darovite mlade glazbenike. Također, potičemo razvoj volontiranja mladih i aktivnu ulogu u zajednici s posebnim naglaskom na programe usmjerene prema posebno ranjivim skupinama djece i mladih.

Predsjednik/ca
 • dr.art. Ana Domančić Krstulović
Ravnatelj
 • Pero Prosenica mag.mus., ravnatelj
Upravni odbor
 • dr. art. Ana Domančić Krstulović (predsjednica)
 • prof. dr.sc. Ivana Tomić Ferić (zamjenica)
 • Marko Gerbus
Nadzorno vijeće
 • Gorana Lepetić (predsjednica)
 • mr. sc. Alojz Tušek
 • Magdalena Mrčela